Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ενα απο τα μεγαλυτερα σκανδαλα που καμμια <<εξεταστικη>> δεν θα γινει για αυτο

απο την ελευθεροτυπια

Ενα τεράστιο σκάνδαλο καλυμμένο από πέπλο σιωπής διαπράττεται τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας. Θύματα του σκανδάλου είναι 50.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες οι οποίες - σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα/έγκυρα επιστημονικά τεκμήρια - έχουν στους κόλπους τους αυτιστικό μέλος ή μέλη.

Γέρακας Αττικής, Κέντρο ημέρας για άτομα με αυτισμό Γέρακας Αττικής, Κέντρο ημέρας για άτομα με αυτισμό Η ουσία του σκανδάλου έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες με αυτισμό στην Ελλάδα του 2010 (πλέον) αντιμετωπίζονται ως ...αόρατοι , δηλαδή στερούνται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και αυτονόητα στους πολλούς κοινωνικά αγαθά. Τα τεκμήρια του σκανδάλου είναι πάμπολλα, καλύπτουν όλα τα πεδία άσκησης δικαιωμάτων και απορρόφησης κοινωνικών αγαθών, αυτά που αμέσως παρακάτω παραθέτουμε είναι απλώς ενδεικτικά ...

*Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν παρά μόλις 12 ειδικά σχολεία για παιδιά με αυτισμό έναντι των εκατοντάδων που απαιτούνται για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.

*Στο σύνολο των ειδικών σχολείων της χώρας που εκπαιδεύουν μαθητές με αναπηρία οι μαθητές με αυτισμό δεν ξεπερνούν τους 800.

*Τα λεγόμενα εξειδικευμένα εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην πλειοψηφία τους δεν δέχονται αυτιστικά παιδιά. Τα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού που δέχονται, παρέχουν ανεπαρκείς υπηρεσίες μιάς και δεν διαθέτουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.

*Η εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων από το υπουργείο παιδείας είναι αντιληπτή ως...κοινωνική φροντίδα το οποίον αντανακλά στον προϋπολογισμό που διατίθεται, αλλά και στον προϋπολογισμό που οι γονείς καταβάλλουν σε αμφίβολης ποιότητας φορείς ώστε να καλύψουν το έλλειμμα υπηρεσιών προς τα παιδιά τους.

*Το κενό περιεχομένου στις ασκούμενες για τα αυτιστικά άτομα πολιτικές αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον πρόσφατο για τη Ειδική αγωγή – εκπαίδευση νόμο 3699/08. Προβλέπει ειδικά σχολεία και ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και παροχές που απλώς δεν υπάρχουν! Προβλέπει – ωσάν να κοροϊδεύει – το δικαίωμα παράλληλης στήριξης στην Γενική Τάξη το οποίο όμως δεν διατίθεται! Ειδικότερα στην επαρχία τα πράγματα είναι άνευ υπερβολής τραγικά, πρακτικά δεν υπάρχει για τους μαθητές με αυτισμό τίποτα! Αυτό το “τίποτα” έχει αναλυτικά επισημανθεί προ διετίας από τον Συνήγορο του Πολίτη , η σχετική έκθεση του οποίου είναι στην διάθεση των του υπουργείου παιδείας αρμοδίων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των γονέων να υπάρξει σαφής τοποθέτηση του υπουργείου για τα αποκαλυπτόμενα στην έκθεση και συνακόλουθες δεσμεύσεις για στοιχειώδη έστω κάλυψη των κενών, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αρθρώσει επί της ουσίας ούτε λέξη παρά μόνο ευχολόγια.

*Συμμέτοχος-συνένοχος του σκανδάλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι και το υπουργείο Yγείας και (λεγόμενης) Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα: Η ελληνική εταιρεία προστασίας αυτιστικών ατόμων (ΕΕΠΑΑ) έχει συντάξει και υποβάλλει μελέτες που αφορούν την δημιουργία δύο απαραίτητων-κρίσιμων για την εφαρμογή στοιχειωδώς σχεδιασμένης πολιτικής για τον αυτισμό στη χώρα μας Κέντρων Στήριξης αυτιστικών ατόμων. Οι μελέτες αφορούν έκταση 11.500 τ.μ. στα Καλύβια Αττικής και 100 στρέμματα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Ε λοιπόν, ενώ οι μελέτες έχουν από χρόνια ολοκληρωθεί και ενδεχόμενη υλοποίησή τους θα σήμαινε αν μη τι άλλο ανακούφιση κάποιων εκατοντάδων οικογενειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από πλευράς υπουργείου δεν έγινε το παραμικρό ώστε να ενταχθούν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να υλοποιηθούν. Πετάχθηκαν στα αζήτητα!

*Το κωμικοτραγικό του σκανδάλου τεκμήριο για το τέλος: Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου προσφέρει κάποια ολίγα σε σχέση με τα δαπανώμενα για εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ο.κ. Τα ως άνω ολίγα μειώνονται στο ήμισυ όταν ο ασφαλισμένος με αυτισμό υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του, ωσάν ο αυτισμός μετά τα 18 ως εκ θαύματος να θεραπεύεται! Αντε μετά με τέτοια πολιτικά μυαλά που κυβερνούν τη χώρα να επενδύει κανείς στα σοβαρά και να ευελπιστεί, ότι η εφαρμογή και στη Ελλάδα σχεδιασμένης πολιτικής για τους ανθρώπους με αυτισμό, θα είναι μία εξέλιξη που θα προκύψει από τα πάνω

βλεπετε ποσο δικιο εχουμε οταν βαζουμε το ζητημα της ανυπαρξιας ειδικου δημοσιου σχολειου στη Νικαια , δεν περιμεναμε το δημοσιευμα για να δικαιωθουμε η καθημερινοτητα μας δειχνει το ποσο δικιο εχουμε αλλα .....
οταν οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ δεν εχουν να κανουν με το δικιο αλλα με τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ κομματικα η προσωπικα τοτε το δικιο παει στην μπαντα
ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ...........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου