Κάλεσμα στους γονείς, στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία και στα κέντρα αποκατάστασης, στους αναπήρους και τις οικογένειές τους
«η 3η Δεκέμβρη παγκόσμια μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) να γίνει μέρα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καλώντας στο αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος.
«Δυο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου (3699/08) για την υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει τραγική. Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες που βρίσκονται σε ηλικία εκπαίδευσης, μόνο τα 15.500 φοιτούν σε ειδικά σχολεία και τάξεις. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθεί κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθεί γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα: Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός έχει υποδιπλασιαστεί από 550 μαθητές, που ήταν πριν 20 χρόνια, στους 250 - 300», καταγγέλλει η ΑΣΓΜΕ.
Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «με την "υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης" των ΑμΕΑ, οδηγούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες προς τα ιδιωτικά ιδρύματα, πληρώνοντας πανάκριβα τη θέλησή τους για μόρφωση! Πρόκειται για την εφαρμογή της αποκέντρωσης, που μεταφέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης και του κόστους για την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια στην "τοπική κοινωνία", στους νέους καλλικρατικούς δήμους και τις περιφέρειες για να τα διαχειριστούν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και το επιχειρηματικό τους "δαιμόνιο", μετακυλίοντας μεγάλο μέρος του κόστους στους εργαζόμενους γονείς πάντα σε ανταποδοτική βάση», τονίζει.
Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει ακόμα το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού απέναντι σε όποιον τολμά να αντιδράσει στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, τις άκρως απαράδεκτες διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).
«Η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα είναι δραματική και αυτό όταν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εκπαιδευτούν ολόπλευρα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Μόλις το 9%-12% των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες που έχει ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης φοιτά στις ελάχιστες υπάρχουσες δομές Ειδικής Αγωγής. Περισσότερα από 185.000 παιδιά είναι εκτός εκπαίδευσης. Οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται καθώς η χρηματοδότηση της Παιδείας συνολικότερα και ειδικότερα η χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής έχουν τεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία και της Ειδικής Αγωγής με όρους αγοράς και με την εμπλοκή "επενδυτικών παικτών" - όπως τους λένε.
Ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό αντιμετωπίζει και το ΕΕΕΕΚ, στο οποίο φοιτούν παιδιά σχεδόν απ' το μισό λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο ΕΕΕΕΚ αυτή τη στιγμή φοιτούν 132 παιδιά, πολύ περισσότερα απ' τις δυνατότητες του σχολείου, ενώ και εκεί η πλειοψηφία του προσωπικού είναι αναπληρωτές και αποσπασμένοι. Το ΕΕΕΕΚ δημιουργήθηκε και λειτούργησε χωρίς να δημιουργηθούν οι αναγκαίες οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ δεν υπάρχουν καν αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν απ' το ΕΕΕΕΚ αφού δεν υπάρχουν ενδιάμεσες δομές για την απορρόφησή τους, ενώ σπάνια οι δεξιότητες που αποκτούν καταλήγουν στο να βρουν δουλειά, αφού η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ΑμΕΑ ξεπερνά με επίσημα στοιχεία το 85%. Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και με τη μεταφορά των παιδιών από και προς το ΕΕΕΕΚ. Η μεταφορά γίνεται από ιδιώτες και από οδηγούς και συνοδούς που δεν έχουν καμία εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου